Тамақ өнеркәсібінде нитраттар мен нитриттер консерванттар мен түсті күшейткіштер ретінде пайдаланылады. Нитраттар-минералды азот тыңайтқыштары ретінде пайдаланылатын азот қышқылының тұздары. Нитраттардың жоғары дозалары улы, олар кумулятивті әсер жасай отырып, ағзада жинақтауға қабілетті. Өсімдіктерде нитраттар әрдайым кездеседі,өйткені олар кез келген өсімдік организмінде азот табиғи көзі болып табылады. Алайда, адам ағзасында олар белгілі бір жағдайларда нитриттер және денсаулыққа теріс әсер ететін басқа қосылыстар болуы мүмкін.
Нитриттер асқазан-ішек жолдары ісіктерінің пайда болуына ықпал етеді және токсиндер шығаратын зиянды ішек бактерияларының дамуын тудырады, бұл ағзаның улануына әкелуі мүмкін.
Енді кішкентай балаларға неге көкөніс беруді ұсынбайтыны түсінікті шығар, оларды өсіру кезінде минералды тыңайтқыштар қолданылған, тіпті оларда нитраттар рұқсат етілген шектерде болғанда да.
Сондықтан біз көкөністер мен жемістерді сатып алу және олардан тағам дайындау кезінде көмектесетін бірнеше пайдалы ұсыныстар дайындадық:
"Ұлттық сараптама орталығы" ШЖҚ РМК бастығы»
Алматы облысы Іле ауданы бойынша
Медетов Н.Туралы.
Зертхана маманы
Г. Т. Базилбаева