Ұлттық сараптама орталығының жаңалықтары

Азық-түлік қауіпсіздігі мәселелерін талқылауға арналған бірыңғай интерактивті алаң ұйымдастырылды
Организована единая диалоговая площадка по обучению и обсуждению вопросов пищевой безопасности 12.07.2019

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің тауарлар мен қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау комитеті Ұлттық сараптама орталығымен бірлесіп, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің өзекті мәселелері бойынша тренинг өткізді, оған отандық өндірушілер, мемлекеттік органдар мен жоғары оқу орындарының өкілдері қатысты.

Бұл жобаны Азия Даму Банкі «Орта Азия аймақтық экономикалық серіктестігіне мүше елдердің ауылшаруашылық және өнеркәсіптік тізбектерінде азық-түлік қауіпсіздігінің халықаралық стандарттарын нығайту» жобасы аясында қолдады.

Осындай тренингті өткізу үшін ұйымдастырушылар тамақ қауіпсіздігі жөніндегі халықаралық сарапшы Фредерик Манды шақырды.

Тренинг барысында қатысушылар технологиялық процесті және ХАССП қағидаттарын ескере отырып, санитарлық-гигиеналық және өндірістік стандарттардың негізгі мәселелеріне, кәсіпорындарды жобалауға тоқталды. ХАССП тұжырымдамасы қауіптерді анықтауға және бағалауға, әдістер мен басқару элементтерін анықтауға жүйелі көзқарасқа негізделген.

Сондай-ақ, тренингте тамақ өнімдері объектілеріндегі қауіпті факторларды анықтау, бақылау пункттері мен алдын-алу шаралары, тексеру жүйесін енгізу мәселелері қаралды. ХАССП - бүкіл әлемге танымал тамақ қауіпсіздігі әдісі. Қазақстандық кәсіпорындар үшін ХАССП енгізудің негізгі уәжі TS ТС 021/2011 «Азық-түлік қауіпсіздігі туралы» талап болып табылады, оған сәйкес өндіруші өнімдердің бәсекеге қабілеттілігін арттыратын, ХАССП қағидаттарына негізделген процедураларды жасап, енгізуі және жүргізуі керек.

Микробиологиялық, химиялық, физикалық қауіпті тексерулер кезінде тексерулердің, зертханалық бақылаудың бақылау парақтары қаралып, талданды.

Сонымен қатар, практикалық сабақтар кәсіпорындарға - Danone сауда компаниясына, «Алматы» шипажайы мен Метро сауда орталығына барумен өткізілді.

Оқыту процесінде тамақ өнімдерін бақылау және қадағалауды жүзеге асыратын мемлекеттік органдардың өкілдері, зертханалық қызмет мамандары, отандық өндірушілер және жоғары оқу орындарының қызметкерлері арасында пікір алмасу үшін бірыңғай диалог алаңы ұйымдастырылды.

Қорытындылай келе, қатысушылар оқытудың бұл форматы мазмұнды және маңызды екенін атап өтті. Сонымен қатар, ағымдағы жылдың қараша айында HACCP жүйесін енгізу және зертханалық бақылауды тікелей өндіріс орнында өткізу практикалық бөлімінде жоспарланған.